Ülkü Kulaç, İTÜ Elektronik Mühendisliği mezunudur ve Koç Üniversitesinde EMBA programını tamamlamıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Yalın Enstitü Derneği kurucu üyesi, genel sekreteri ve eğitmenidir.
1982 yılında Kalite Mühendisi olarak Meta Elektronik A.Ş.’ de çalışma hayatına başladı. Kalite standartlarının oluşturulması, kontrol ve test metotlarının tespiti, işçi ve teknisyenlerin kalite konusunda eğitimleri alanında çalıştı. 1983 -1989 yılları arasında Teletaş A.Ş.’ de Proses Mühendisliği Şefi olarak Elektronik devre kartı üretim bölümünden sorumlu 6 kişilik mühendislik grubunu yönetti. Kalitenin yükseltilmesi, müşteri taleplerinin karşılanması, teknolojinin verimli kullanılması konularında çalışmalar yaptı.
1989 itibaren Beko Elektronik A.Ş.’ de Üretim proseslerinin tasarlanması, üretkenlik artışına yönelik önlemlerin alınması, üretim makineleri yatırımlarının yapılmasından sorumlu Proses Geliştirme ve Yatırım Uzmanı olarak 14 kişilik teknik ekiple çalıştı. Yeni Ürün Geliştirme, Toplam Kalite, MRP, Yalın Üretim gibi alanlarda ekip çalışmalarına liderlik yaptı. Beko Elektronik üretkenlik ölçme ve kontrol sistemini tasarlayarak hayata geçirdi.
Koç Grubu şirketleri ve tedarikçi firmaları için üretkenlik yönetimi konusunda grup içi danışman ve eğitmen olarak çalıştı.
1998 yılından sonra MBS Bilişim Ltd.’ de Kaynak Geliştirme Direktörlüğü yaptı. Yazılım ürünleri satış, geliştirme, kurulum, eğitim ve bilişim teknolojileri danışmanlığı alanında çalışan şirkette finansal kaynakların yönetimi ve insan kaynaklarının performansının iyileştirilmesinden sorumlu olarak çalıştı. Donanım, yazılım, arayüz, mevcut yapıya entegrasyon, yazılım geliştirme ve kurulum içeren 13 milyon dolarlık, toplam 90 kişinin yer aldığı projenin proje yönetimini üstlendi. Performansa dayalı ücretlendirme sistemini tasarladı.
Ülkü Kulaç 2001 yılından itibaren bilgi ve deneyimini, üretim yönetimi konusunda serbest danışman olarak şirketlere aktarmaktadır. 2002 yılından beri Yalın Enstitü bünyesinde ürünlerin geliştirilmesi, eğitimlerin sunumu, yayınların hazırlanması konularında çalışmakta ve firmalara yalın uygulamalarında destek hizmetleri sunmaktadır.
Otomotiv, tekstil, gıda, beyaz ve kahverengi eşya, servis ve bayi ağı, perakende gibi farklı sektörlerde 50’den fazla firmanın yalın dönüşüm çalışmalarına destek vermiştir. Yalın Enstitü’nün en deneyimli eğitimcilerinden biridir. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli konferans ve seminerlerde sık sık konuşmacı olarak yalın düşüncenin tanıtımına katkıda bulunmaktadır.